Hogyan működik?

A honlap célja

 
Az e-ümk elsődleges célja a helyettesítés hatékony megoldása. A feljasználók által feltöltött ügyet, eljárási cselekményt ügyre jelentkezéssel ("kell az ügy" kattintással) lehet elvállalni. Az adott ügy ellátásról és annak részleteiről az ügyet feltöltő felhasználó és az ügyvédfelhasználó az e-ümk rendszerén kívül külön megállapodik. Részleteket az Ászf tartalmazza. 
 

Regisztráció

 
A regisztráció során a felhasználók a regisztrációs adatlapon kötelezően megjelölt adatokat szükséges megadnia. A honlapon kizárólag a Területi Ügyvédi Kamarában ügyvéd tagja regisztrálnak, akik nem állnak sem szünetelő, sem felfüggesztett státuszban. A regisztrációs adatlap kitöltésével az ügyvéd hozzájárul, hogy a Területi Ügyvédi Kamara által nyilvántartott, az ügyvédi tevékenysége gyakorlásának valódiságát igazoló adatait a honlap az illetékes Területi Ügyvédi Kamara megkeresésével ellenőrzi. Az adatellenőrzést követően a sikeres regisztrációról az ügyvédet az általa a regisztráció során megadott e-mail címen a honlap automatikus üzenetben értesíti. Az ügyvéd a sikeres regisztrációt követően tud a honlapon bejelentkezni és a honlapot használni.
 

Bejelentkezés

 
Bejelentkezéshez a regisztráció során megadott felhasználónevet és jelszót szükséges beírni. A felhasználónév és a jelszó mezők kitöltését követően a Bejelentkezés feliratra kattintva tud az oldalra belépni.
 

Elfelejtett jelszó

 
Amennyiben a regisztráció során megadott, a bejelentkezéshez szükséges jelszavát elfelejtette, úgy a belépésnél felugró ablakban adja meg felhasználónevét és a rendszer a regisztrációnál megadott e-mail címre egy ideiglenes jelszót küld meg, mellyel a honlapra be tud lépni. Kérjük, az ideiglenes jelszót az első belépéskor változtassa meg az Adatlap menüben az „Adatlapom módosítása” fül alatt. Az új jelszó megadását követően a régi jelszavával már nem tud belépni.
 

Ügyek

 
Feltöltött, azaz elvállalható ügyek listája. Kizárólag aktív ügyek vannak fent, valós eljárási cselekmények, melyekre az ügy, eljárási cselekmény feltöltője ügyvédet keres. A "kell az ügy" gombra kattintva vállalható el az eljárási cselekmény helyettesítésre. Ekkor automatikusan kapnak a felek e-mail üzenetet a vállalásról. Az e-mail üzenetben pontos információt kapnak a felek az ügy ellátásának érdekében a teendőkről. A "kell az ügy" gomb mellett található beállítás-jelű gombra kattintva az adott eljárási cselekményről bővebb információt találhat.
 

Ügy felvitele

 
A rendszer a feltöltés folyamata során legördülő menüben automatikusan kéri a szükséges adatokat, melyek megadása minden esetben kötelező. Amennyiben a kívánt helyszín a legördülő menüben nem szerepel, úgy a kívánt helyszínt új helyszínként lehet rögzíteni. Az időpontot kézi beállítással lehet rögzíteni a naptárban. Az időintervallumot az ügygazda állapítja meg a legördülő menüben található feltételeknek megfelelően. A tagok tudomással bírnak arról, hogy az ügy feltöltésénél megadott időintervallum hozzávetőleges, mely akár a tagok tudomásán kívül akár hosszabb, akár rövidebb is lehet. Az ügy addig van fent az elvállalható ügyek listájában, amíg el nem viszik. Amennyiben nem vállalja senki, a rendszer automatikusan leveszi az ügyet a listáról az eljárási cselekmény kezdete előtt fél órával. Egyebekben, hogy meddig legyen az ügy a listán az ügy feltöltője szabadon beállíthatja.
 

Adatlap

 

Általános

 
E menüpont alatt lehet megtalálni a korábbi mentett szűréseket, itt lehet a regisztráció során megadott adatokat módosítani, illetőleg további adatokat felvinni, valamint a honlap üzemeltetője részére e-mailben üzenetet írni az "üzenet az adminnak"menüponton keresztül. A felhasználók alapvetően így kommunikálhatnak a szolgáltatóval. Az adatlapon a tagok a saját tevékenységüket látják. A tevékenységet az adatlap pontosan rögzíti, így bármikor visszakereshető lesz az adatlapon, hogy ki mikor milyen ügyet vállalt kitől, illetve adott át és kinek. Ez több szempontból hasznos. Egyrészt statisztikát lehet készíteni az elmúlt időszak eseményeiből (mikor, mennyi eljárási cselekményen és hol vettünk részt, kinek az ügyét vállaltuk el, valamint mely ügyekben helyettesítettek minket, mely eljárási cselekményen, hány alkalommal, mikor és ki), másrészt egyszerűen megoldható a visszakeresés és a visszaellenőrzés is. Az adatlap adatait kinyomtathatjuk, igazolást kérhetünk arról az e-ÜMK Kft-től, adott esetben a tagok a saját eljárási cselekményeiket bizonyítékként felhasználhatják bármilyen eljárásban. Az eseményeket az adatlap 90 napig őrzi. Ezt követően a szolgáltatótóol lehet igényelni.  
 

Szűrők 

 
A saját tevékenységre vonatkozó aktuális adatokat tartalmazza. Lehet szűrni helyszínre, időpontokra. Ekkor csak azon elvállalható ügyeket látjuk, melyeket a szűrők alapján beállítottunk. Az "értékelésre váró ügyek" alatt található ügyeket „+” vagy „-” jellel kell ellátni attól függően, hogy a felhasználó az adott helyettesítést hogyan értékeli. Pozitív értékelés esetén „+”, negatív értékelés esetén „-” jellel kell ellátni.   
 

Profil

 
Saját profil, illetve állapot. A felhasználás gyakoriságától és az értékeléstől függő adatokat tartalmazza, valamint a felhasználó rendelkezésére álló kreditek számát. A kreditek száma azért lényeges, mert ügyet csak kredit ellenében lehet elvállalni. Egy ügy elvállalásakor, egy kreditet von le az üzemeltető a kreditek közül. A kreditelszámolás zárt automatikus rendszerben történik, kizárólag egyetlen ügy elvállalása esetén, illetőleg elvállalt ügyenként, egyetlen kreditet von le a rendszer automatikusan. 
 

Rangok

 
A Profilon belül találhatóak a felhasználók rang szerinti megjelölései. A rangok az e-ÜMK rendszerében teljesített helyettesítések értékelései alapján kerülnek meghatározásra az alábbiak szerint:
 
„Inceptor”– nincs sikeres helyettesítése
 
„Spectator”- alaphelyzet, még nem jött létre helyettesítés
 
„Junior”- 2 – 9 sikeres helyettesítésig
 
„Senior”– 10 – 49 sikeres helyettesítésig
 
„Patricius”– 50 – 99 sikeres helyettesítésig
 
„Tutor”– 100 – 199 sikeres helyettesítésig
 
„Prefectus”– 200 – 399 sikeres helyettesítésig
 
„Magister”– 400 – 999 sikeres helyettesítésig
 
„Quaester”– 1000 – 4999 sikeres helyettesítésig
 
„Praetor”– 5000 – 9999 sikeres helyettesítésig
 
„Princeps”– 10.000 fölötti sikeres helyettesítésnél
 
A rangok kizárólag az e-ÜMK rendszerén belül értelmezhetőek, kedvezményekre kizárólag az ÁSZF-ben rögzített feltételek esetén jogosítanak.
  

Tranzakciók

 
Az e-ÜMK rendszerben rögzített összes tevékenysége az adott felhasználónak. A felhjasználó eseményei. Ügyek átadását, elvállalását és a kreditvásárlás pontos adatait tartalmazza.
 

Hírek

 
A Hírek menüpont alatt a tagok a honlappal kapcsolatos aktuális újdonságokat, az ügyvédi helyettesítéssel és az ügyvédi működéssel kapcsolatos változásokat, szabálymódosulásokat olvashatják. A tagok maguk is tölthetnek fel híreket, ebben az esetben az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak az irányadók.
 

Szűrök használata

 
A felhasználó a szűrők használatával egyszerűen, gyorsan, specifikusan tud keresni az ügyek között. A keresés gyorsítása és egyszerűsítése érdekében több szempont szerint /Helyszín, Típus, Státusz, Dátum, Időpont/ lehet szűrni az ügyeket. A szűrés eredményét menteni lehet.